Vandinstallation i stald

“Jeg ville finde det fantastisk hvis du skrev noget om det at lægge vand ind,

Frostfrie systemer, og vandrør i gulv kontra oppe.

Jeg har ledt nettet tyndt, og kan simpelthen ikke greje, hvordan man gør i forholdet til vand. Cirkulationspumpe/vandkopper med el. At lægge vandinstallationerne i jorden i frostfri niveau, kan jo kun ske hen til der hvor det skal op, og hvad så derefter? De systemer der kræver el, laver man så strømudtag i gulvet ved alle vandudtagene?

Ja spørgsmålene er mange, og derfor vil jeg elske at høre andres erfaringer og tanker bag deres projekt.”

Med venlig hilsen Nana

Jeg har fået en forespørgsel vedr. vandinstallation i stald og vil her fortælle om hvordan vi har gjort det i Stald Trolleborg.

For mig var det vigtigt at lave en god løsning som gjorde at hestene får vand hele året uden at behøve tænke på om det var frost vær eller ikke. Der findes ikke noget værre end at komme ud til en hesteboks om morgenen hvor et rør er sprunget pga. frost, det er både dyrt og besværligt. Spande med vand syntes jeg ikke er en god løsning da det tager meget tid at få dem fyldt op, og de nemt fryser til om vintern.

Derfor valgte jeg en frostfri vandinstallation med varmekabler og den er jeg lykkelig for at vi har investeret i.

Vand kommer ind i sadelrum hvor vi også har gulvarme og el skab. Syv vandslange (fem til drikkekopper, en til vand spiltov og en til vand på fold) blev trukket fra sadelrum ind til stald. Det blev lavet hul i sokkel mellem sadelrum og stald for at føre slange ind i stalden. Alle slange og kable er gravet ned i sand og ligger under beton.

Frostfri vandinstallation stald

Hvordan vand er installeret i stald

frostfri vandinstallation til hesteboks

frostfri vandinstallation til hesteboks

Vand til drikkekop

Vand trukket til muret hesteboks i gulv.

Hver drikkekop har i sadelrummet en afspærringsventil så at det kan slukkes for respektive drikkekop. Hver vandslange har en el ledning som ligger sammen med slangen. Denne el ledning bliver brugt til et varmekabel som følger vandslangen når den kommer oven jord (dvs. hvor det ikke er frostfrit). Det er således et varmekabel på alle drikkekopper, på vandhanen i vandspiltovet og på drikkekoppen på folden.

Der hvor installationen kommer op oven gulvet er der sat en stålboks omkring, på den måde kan hestene ikke gnave eller komme til vandslag og el ledning.

 

Drikkekop installeret i hestestald

Drikkekop installeret i hestestald

Til denne el installation er der koblet en termostat udvendigt med føler som gør at varmekablerne varmer lige så snart det er frostgrader, dvs. jeg skal ikke tænke over hvornår det skal tændes og slukkes for frostsikringen. Det er bare dejligt!

Jeg valgte drikkekopper med svømmeventil i hård plast da jeg har læst at hestene får mere vand ud af en drikkekop som de ikke skal trykke på.

Vandinstallation på fold

På folden har vi en frostfri La Buvette drikkekop med termorør. Den står på et støbt fundament hvilket er godt idet at vores pony kan finde på at klø sig op af den.

Frostfri vandinstallation hestefold

Frostfri vandinstallation heste fold

Frostfri drikkekop på hestefold La Buvette

Frostfri drikkekop på hestefold

Alle disse installationer er udført af en autoriserede elektriker og VVS installatør. El og vand er en af de dyrere udgifter når man laver stald men vigtigt at de bliver lavet korrekt med mus og rotte sikrede kabler etc. Således at det ikke opstår brand eller vand lækage.

Pris for el-installationer i hele stalden dvs. montering af el tavle, komplet ny lys-installation i hestestald (lys i staldloft og sadelrum med LED-pære), montering af varmekable med termostat og installation af elhegn har kostet ca. 50.000 kr. ink. moms. Omkostning for VVS arbejde, drikkekopper og selve elhegns aggregatet er ikke inkluderet i den pris.

Efterlad en kommentar