Månedens reportage

Reportage fra forskellige heste stald. Følg med på besøg hjemme hos nogle der har bygget stald, få inspiration, gode råd og smarte ideer til hvordan du kan lave dit stald funktionelt og hyggeligt. 

Smedstad Ridsportcenter - en drøm for ryttere

Det er tænkt på det hele i mindste detalje på Smedstad Ridsportcenter som ligger midt i Sverige, lige udenfor Linköping. 

Dette er ikke et ridesportcenter for kun nogle få udvalgte at komme og benytte. Det er primært en rideskole hvor alle må komme - nybegynder som ryttere på elite niveau.  

Jeg besøger dette ridsportcenter i anledning af en clinic som bliver afholdt med springrytteren Rolf-Göran Bengtsson.

I Sverige bygger man mange stalde i træ. Det giver en lidt anden ”look” end det mursten og haller af stålplader som vi er vant til i Danmark. Her på Smedstad ridesportcenter har arkitekten også tænkt på dagslys, der skal komme ind meget dagslys både i ridehal og andre dele af ridesportcentret.

Inspiration Ridehus opvarmning
Hestestald inspiration vinduer
Smedstad ridehus bagside
Inspiration Ridehus udenfor

Stalden

I stalden findes der plads for 60 rideskole heste og der er yderligere en karantæne- gæstestald med plads for 10 heste.

Det er orden på ting i stalden og man må sige at for at være en rideskole hvor mange heste og mennesker færdes så er det meget rent og ryddelig.  

Hestestald inspiration_smedstad

Hesteboks inspiration hestestald smedstad

Gæste- og karantænestald

Denne gang bliver gæstestalden taget til brug af Holsteinersforbundets hingste som skal vises frem. De er kommet hele vejen fra Tyskland. Stalden bruges også til heste udefra når det bliver afholdt kursus. Eller når en ny ridskolehest er blevet købt ind, således at den ikke kommer i kontakt med andre heste. Man skal være sikker på at den er helt frisk først. Her neden ser i hingsten Million Dollar som kommer ind i gæstestalden.

Pæn hesteboks i besøgstald
Holsteiner hingst Million Dollar besøgstald

Pleje af seletøj og heste

Det er som om at det er mere rent i denne stald end det er hjemme hos mig. Det er fantastisk hvad børnene får lære sig her i stalden. Nemlig at det skal være rent og ryddelig blandt heste. 

hestestald vandspiltov_rengøring af sadeltøj smedstad
Hestestald vandspiltov smedstad

Ridehallen

Er noget man bare kan drømme om. Den er stor, lys og med en god bund og for at det ikke skal være løgn så er der to styk af slagsen. Det er store vinduer mellem de både ridehaller således at man kan følge med i hvad der foregår i begge. 

Inspiration ridehus smedstad
Inspiration ridehus nr 2 smedstad

Udebane

I udesæsonen så er der hele tre ridebaner der kan benyttes, også alle dem med fantastisk store mål og god bund (banen er den bagved hegnet).

Inspiration udendørsbane_smedstad

Cafeteria 

Der er en cafeteria hvor man kan få varmen og god mad. Her kan man også følge med i hvad der sker i ridehallerne. Cafeterian er hyggeligt indrettet med hestemalerier og varme farver på væggene.  

Inspiration ridehus kantine smedstad

Et besøg værd

Har du vejen forbi Linköping så syntes jeg absolut at du skal tage en sving forbi Smedstad ridsportcenter. Man siger bare WOW når man træder in der.  

Wellington - Hestemekka i Florida

Hver vinter forvandles Wellington, en by i Florida, til et heste mekka. Her kommer ryttere fra hele verden for at deltage i Winter Equestrian Festival som pågår fra januar til april.  Wellington ligger lidt inde i landet ikke langt fra West Palm Beach. Den har ca. 60.000 indbyggere. Bill Gates og Bruce Springsteen med flere, har hus her da deres døtre er ryttere og konkurrerer i Winter Equestrian Festival. 

stævneplads wellington

Stævnepladsen

Stævnepladsen er manifik med palmer rundt omkring, en stor springbane med godt med plads. 

Lounge

Udenfor mange af staldene er der opsat møbler. Det gør det meget hyggeligt at være i stalden. Alle har deres egen lille "lounge" foran stalden. Nogle går meget op i hvordan den ser ud, andre mindre. 

Kiste

Amerikanerne elsker kister, der er kister over det hele. Hvad gemmer de i dem? 

wellington styr på ting

Varme dage

Det går en del underlag da det er varmt i solen. Fra Januar til April ligger dagtemperaturen på mellem 25-30 grader. 

Udebokse

De fleste heste står i udebokse og har en blæser som hjælper ved den værste varme. Omkring stævnepladsen findes det også permanente stalde som er smukt bygget. 

Hestkunst

Det bliver virkelig gjort noget for at det skal være flot og hyggeligt at være i Wellington. Kunst med hestemotiv af forskellige slags, blomster og planter smykker stedet. 

En sand heste elsker

Eller hvad siger I til denne her? Forgyldt hestemøg, den kan kun ejes af en sand heste elsker.  

Hestekunst

Wellington - om vinteren

Ja hvem vil ikke med sin hest til Wellington om vinteren, være fri fra sne, kulde, blæst, regn og mørke. Det ville være fantastisk, jeg forstår at mange spring- og dressurrytter flyr vore kolde breddegrader for at udøve sin sport her. En perle i Odense - Dressurstald Skøtt

I hjertet af Odense V ligger en oas, gemt mellem villakvarter - Dressurstald Skøtt. Her bor en passioneret heste familie hvor moren Pia driver dressurtræningcentre og salgstald, datteren Christina underviser og konkurrerer med dressurheste, og faren Ejlif driver en hestetransport virksomhed og sælger hestelastbiler. 

Indkørsel stald Skøtt
Postkasse stald

Byggeprocessen

Når man besøger Dressurstald Skøtt, slås man af at alt er gennemtænkt i mindste detalje. Den store støbejernsgrind som åbner når man kommer på besøg holdes selskab af en smuk postkasse i hestestil. Der er ikke nogle tvivl om at her bor en rigtig heste familie.

Stalden - i træ

Heste stald gang
Maskine der med automatik giver heste foder

Kraft foder flere gange om dagen

Hver boks har en foder automat installeret. Christina fortæller at det er både fordele og ulemper med en sådan en. Fordele er at man kan fodre flere ganger på et døgn og ulempe er at nogle heste opdager at de kan servere sig selv hvis de sparker hårdt nok hvor automaten sidder. Når det problem opstod løstes det ved at hænge en fender (sådan man har langs bådens side når den ligger ved kaj) der hvor hesten sparkede. At fenderen gav et blødt skub tilbage var ikke noget hesten var glad ved.  

Drikkekop

Masser af dagslys

Det er tænkt over at stalden skal være lys og funktionel – nem at holde ren. Røver & Rüb har leveret hestebokse og stald.

 

Vandinstallation

Alle drikkekoppe i stalden har rør godt gemt væk, dette er dog også en installation der har voldt lidt problemer. Rotter der nærmest ikke er til at undgå at de kommer på besøg i en hestestald, fandt et godt varmt skjul at bo i bag ved vandrør og stålplade. Det er nu blevet lukket til men noget man skal tænke over når man laver forskellige installationer i en stald, at rotter har det med at finde det mest mærkelige steder at bo.

Boksfront
Boksfronte med hårdtræ

Stalden er bygget af træ i tre længer, hvor den ene længe rummer avlshopper med føl i store bokse. De andre stald salgsheste, og heste der er opstaldet.

Hestestald
Foto: Dressurstald Skøtt

Boksfront

Christina fortæller at valget faldt på lukket hesteboks front da det er mange heste der passerer i gangerne. En refleks for mange der trækker sin hest forbi et hestehoved der kikker ud, er nemlig at vifte med armen, for at forhindre at hesten ikke bider den forbipasserende hest. Hvilket ofte leder til at hesten i boksen slår hovedet i boksrammen. I stedet for at kunne kikke ud i staldgangen har hver hest et vindue som de kikker ud af den anden vej.

Billedegalleri fra Dressurstald Skøtt

Flere billeder at nyde fra Dressurstald Skøtt

 

Vil du vide mere om Dressurstald Skøtt kan du læse om den her: www.dressurstaldskott.dk

Har du en stald som du vil vise frem?

Har du en stald som du vil vise frem? Eller kender du en som har et stald som du syntes skal vises frem? Kontakte mig m.toft@staldinspiration.dk, og send gerne med nogle billede hvis du har. Stalden kan være lille eller stor, det vigtige er at du har noget du vil dele med andre, noget som er smart ved din stald, eller noget du gerne vil dele med dig, måske en fejl som I har lavet således at andre undgår at lave samme fejl.

Stall Hälsokällan i Sverige

I Tösse, Sverige har Ingela Liljestrand Roth, bygget en stald til seks heste. Her driver hun en hestegård med konvalensvirksomhed og giver både heste og mennesker massagebehandling

Staldens forside med opbinding buk og læg mærke til kunsten på væggen.
Staldens forside med opbinding buk og læg mærke til kunsten på væggen.

Byggeprocessen

Det var første gang Ingela og hendes man Hans skulle i gang med et stort byggeprojekt, dog var Ingela helt klar over hvordan hun ville at det skulle se ud før de gik i gang. Hun fik en del kommentarer fra andre hest ejere – såsom at murede boksfronte kunne man ikke have, og at det absolut var nødvendigt med galler mellem hestene. Men Ingela valgte sin egen stil, og brugte den kundskab hun har samlet på gennem de sidste 20 år, hvor hun har arbejdet tæt på hestene i sit arbejde på Åmåls travbane.

Resultatet blev en stald med personligt præg

100_0357

Staldens indretning

Stalden er bygget som et V, med tre bokspladser på hver langside, tre af bokserne har direkte udgang til hver sin lille fold. At der skulle være god luft i stalden var vigtigt for Ingela, derfor har stalden mange døre som kan åbnes ud, og det er højt til loftet (3,20 m).

Hestefold ved stald

Stalden er bygget i etaper, først blev et beton fundament lagt, derefter kom stålspær fra Danmark og til sidst beton vægge der var bestilt ud fra mål. Ingela og Hans tog sig god tid til at bygge, og under denne proces var der hele tiden nye ting der kom op, som de ikke havde tænkt over fra start. De fik bland andet lavet bukket stål omkring boksdøre og de murede frontvægge (3mm. tyk), en detalje der både er praktisk, idet den holder hestene fra at bide i træet og giver en fin indramning med det sorte rundt om det brune træet og de murede halv vægge.

hesteboks 1

Bygge materialer

For at de halve vægge skulle holde mod tunge heste der klør sig op mod dem er armerings jern svejset ind mellem boksdøre og de ydre vægge. Armeringsjernet ligger i fugerne mellem murstenen, der også er købt fra Danmark.

At Ingela valgte mursten til boksfronter var primært fordi at hun syntes det er flot, men også at det er vedligeholdelsesfrit. Skillerum er lavede af høvlede granplank der er 40 mm tykke, 250 mm høje. ”At de ikke blev lavet i mursten var nok fordi at der er meget arbejde med at mure en væg op” siger Ingela, der her fik hjælp af en ven for at mure op alle boksfronter.

vandspilte tov

Frostsikring og planlægning

I Tösse kan det blive meget koldt om vinteren, derfor er der installeret varmeledninger til alle

vandkopper og der er lagt isolering i vægge. Derved bliver det ikke så koldt om vintern og isoleringen holder stalden dejligt kølig om sommeren.

En ting som Ingela syntes var svær ved planlægning af stalden, var opbevaring af stråfoder, og hvis hun skulle ønske sig noget i dag så er det mere plads til opbevaring ”man har altid behov for mere opbevarings plads” siger Ingela.

Nogle gode råd som Ingela syntes hun vil give en der skal i gang med at bygge et stald er at man sikrer sig at man har godt folk omkring sig som man kan spørge om ting når man er i gang.

Det var første gang Ingela og Hans prøvede at bygge stald og de har haft stor hjælp af erfarne mennesker omkring sig. Bland andet tog Hans hjælp af Länsstyrelsen som er modsvarigheden til Byg og miljø afdelingen i Danmark for at få gode råd når ventilationen skulle bygges i stalden.

Stalden har mange fine detaljer som ram rundt om vindue, ternet gulv i sadelrum, og ikke mindst det fine maleri som Ingela selv har lavet direkte på væggen, der afspejler hendes kærlighed til hestene.
Stalden har mange fine detaljer som ram rundt om vindue, ternet gulv i sadelrum, og ikke mindst det fine maleri som Ingela selv har lavet direkte på væggen, der afspejler hendes kærlighed til hestene.

”Man skal udgå fra sit eget og hestens behov, og der findes jo regler for alt, men jeg har alligevel udgået fra at hesten skal have det godt, have lys, plads til at bevæge sig, og ikke føle sig indelukket”, afslutter Ingela. Det må man sige at hun har opnået med sin stald. Du kan læse mere om Ingela og hendes virksomhed på www.Stallhälsokällan.se

Har du en stald som du vil vise frem?

Har du en stald som du vil vise frem? Eller kender du en som har et stald som du syntes skal vises frem? Kontakte mig m.toft@staldinspiration.dk, og send gerne med nogle billede hvis du har. Stalden kan være lille eller stor, det vigtige er at du har noget du vil dele med andre, noget som er smart ved din stald, eller noget du gerne vil dele med dig, måske en fejl som I har lavet således at andre undgår at lave samme fejl.