Hvad koster en ridebane?

Det er ikke nemt at finde svar på men i denne artikel vil du få en indikation på hvad det kan koste. Selvfølgelig vil det svinge afhængig af hvilke materialer du vælger samt hvordan terrænet ser ud. Udover pris får du her information om hvad som er vigtigt at tænke på når du skal etablere en ridebane og en beskrivelse af hvordan en 20 x 40m AS-Ground ridebane blev etableret hos Stald Trolleborg.

Vigtigt at finde ud af før du går i gang med at etablere din ridebane:

  1. Hvor ridebanen skal ligge. Det koster mere om terrænet er kuperet da det skal graves mere for at få ridebanen lige. Dog er det vigtigt at ikke gå på kompromis med beliggenheden da den ikke går at flytte på når den vel er etableret. Det kan være fordel hvis den ligger tæt på træer som kan give læ. Det er også vigtigt at tænke på at store lastbiler skal kunne komme frem til ridebanen med materiale. Markere ud hvor den skal ligge, send derefter en ansøgning til din kommune. Det skal altid ansøges om etablering af ridebane hos kommunen. En ridebane skal kunne fjernes igen, derfor kræver de fleste kommuner at den skal bestå af genbrugsmaterialer. Knust asfalt er IKKE genbrugsmateriel og ens grund kan få miljøanmærkning hvis man bruger det. Undersøg dette hos din kommune. Når etablering af ridebanen er godkendt hos kommunen så kan man gå i gang med etableringsarbejdet.
  2. Undersøg hvilke forskellige typer af ridebaner der findes, der findes meget forskellige top lag f.eks. muslingeskaller, sand, sand og fiber, måtter med sand og fiber, gummikuler og det som er brugt hos Stald Trolleborg, tekstil blandet med gummi og skumgummi. En god ide kan være at tage til en messe som Herning hingstekåring hvor mange ridebaneleverandører er repræsenteret og tale med dem om de behov man har. Tag dig god tid før du bestemmer dig, ridebanen skal være til glæde i mange år.
  3. Find en god entreprenør der er dygtig på at grave, tit kan dem der leverer ridebanens top lag lave hele arbejdet eller hjælpe dig med at finde en entreprenør hvis du ikke kender en.
  4. Tag hjem tilbud på samtlige dele: gravearbejde, evt. fjernelse af jord, drænering, bundlag og toplag, og eventuelt et hegn eller barrierer hvis du skal bruge det.
  5. Aftal hvor stor banen skal være, var med til at markere ud. Tale med entreprenøren om hvad bundlag der skal bruges og om det skal drænes? I Danmark er der meget nedbør og kun fald på ridebanen er tit ikke nok til at lede vand hurtigt væk når der regner meget.
  6. Følg nøje med i gravearbejdet således at der bliver som du gerne vil have det.

Etablering af Stald Trolleborgs ridebane med AS-Ground toplag

Markering af hvor ridebane skal ligge i terrænet

Gule plastik pinde blev brugt til at markere hvor ridebanen skulle ligge. 

Billederne og et google maps foto blev vedlagt ansøgningen til kommunen.

Ridebanens placering

Tæt på stalden og heste fold.

Bundlag

Muldjorden er gravet væk. Knust mursten er lagt på, i alt 320 m3.

De knuste murstenen fordeles

 jævnt over hele ridebanen.

Drænering af ridebane

Dræn lægges langs den ene langside da der er meget fald på omkringliggende terræn ned mod ridebanen.

Vej ud til ridebanen

er lavet af knust mursten så at lastbiler med bund og toplag kan komme frem.

.

Mellemlag af knust beton

knust beton str 0-40 mm bliver brugt som mellemlag. I alt 240 ton.

Knust beton rettes af

Der er fald fra midt til langside, ud til venstre på 5 cm og ud til højre på 7 cm.

Bund og mellemlag stampes

Betonen stampes flere ganger i begge retninger, d.v.s. på langs og på tværs.

Toplag All-Season ground leveres

To lastbiler fra Tyskland kommer med toplaget.

Det skubbes ud fra lastbilen og det er efterfølgende svært at flytte lastbilen med meget vægt på bagerste aksle.

Kraftig regn på ridebanen

viser hvor godt ridebanen er drænet. Der er steder hvor der er ”lunker” hvor vand samles, særlig hvor lastbilen hjulspor er. Lunkerne prøves at fjernes før toplaget fordeles ud

Hegn og barriere bygges

rundt ridebanen således at toplaget bliver på banen. Til 55 cm høj barriere bruges 25x150 mm trykimprægneret fyr 5,10 meter lange. 24 stk for at nå en gang rundt om banen. dvs. 74 stk i alt plus 24 stk 25x100 mm. Pris for barriere ca. 10.000 kr. Pris for hegn: 3.000 kr (fundet på den blå avis). Hegnspæle er borret af entreprenør med minigravere da det var stort arbejde at bore igennem knust mursten og beton. 

Toplaget spredes

først med hjælp af randegravere og derefter med håndkraft.

Færdigt resultat

 

 

Ca pris for ridebane: 

Ridebane toplag 119000
Ridebane mellemlag knust beton 30000
Ridebane bundlag murbrokker 25000
Ridebane barriere trykimp træ  10000
Ridebane hegn fundet på DBA 3000
Entreprenør arbejde 47000
   
   
I alt inkl. moms 234000