Er det mug i mit hø?

Mug i hø og wrap

Her til morgen når jeg skulle fodre vores heste på folden, ser jeg at det er en enkel lys plet på wrap-høet. Jeg lukter men kan ikke opdage nogen dårlig lukt. Jeg tænker at det var nok bare er en blomst eller noget som har lavet den hvidlige farve på wrap høet. 

Senere på dagen skal en der står opstaldet hos os, tage hø fra ballen og beder mig komme og kikke. Vi kikker og vi lugter, og vi lugter igen og igen. Det er rigtigt svært at afgøre om disse pletter er mug eller ikke ved at kun at bruge næsen. Det lugter nemlig som sådan ikke dårlig, pletterne giver en lille svag duft af svamp hvis man virkelig anstrenger sig, men der er tvivl.

mugpletter i wraphø

Mug i wraphø

Jeg bliver enig med mig selv at når det er tvivl så må jeg ringe til leverandøren og bede ham om at hurtigst muligt komme med nogle nye baller (dette var den sidste balle vi havde), denne balle bliver kasseret. 

Halm til aftensmad

Leverandøren har ikke mulighed for at komme forend næste dag. Han nævner at det ikke er sikkert at det er mug men at det kan være salter eller sukker der trænger ud igennem høet. 

Når hestene skal have sin aftensmad, beslutter jeg mig for at se nærmere på ballen. Jeg opdager et lille bitte hul. Det ser ud som om en sten eller katte klo har lavet det. 

wrap med mug

Hul i wrap-balle


Lille hul, stor skade

Når jeg skærer al plastik af ser jeg at wraphøet er vådt, lige der hvor det bitte hul er placeret. Tænk at sådan et lille bitte hul kan lave sådan stor skade i nærmest hele ballen.

IMG_0184[1]

Jeg har ikke noget wraphø uden mug til hestene, så giver jeg dem istedet halm til aftensmad. De skal have nogen form for grovfoder og halmen er bedre end muggent hø. Ikke for at hestene var tilfreds, men de dør ikke af at kun spise halm en enkel aften i deres liv. 

Tager heste skade af hø der har mug?

Mug kan give heste problem med deres luftveje. Mug laver også i mange tilfælde noget der kaldes for mycotoxiner (svampegifte) og påvirker hestens sundhed og er mistænkt for at lave hestenes immunforsvar svagere (www.biosite.dk/leksikon/mycotoxiner.htm). En af de mest kræftfremkaldende substanser vi kender er et mycotoxin (aflatoxin) (www.ensilagenytt.se/vad_ar_prickarna.htm).

IMG_0187[1]

Sådan her så ballen ud når vi vendt den op og ned. Mug over hele bagsiden. 

Sukker i wrap? Eller er det mug?

Det er nogle gange hvor man ser hvide prikke på wrap-hø. Det er her mange misstager sig og siger at det er sukker, salt, B-vitamin, sukker kristaller eller andet i wrappen. Dette er ikke korrekt, uden det er mug eller muligvis gær det er tale om. 

Gær prikke

Gær prikke (foto: www.ensilagenytt.se)

Gær i wraphø er ikke farligt for hestene i små mængder, MEN det er en indikation på at ballen ikke har det godt. Det er gået noget galt med mælkesyregæringen og konserveringen af netop denne balle. Derfor er holdbarheden på ballen kortere end normalt. Mug er også glad for gærsvampe og finder man gærprikke er der stor sandsynlighed for at det er mug på gang (www.hippson.se/artikelarkivet/foder/svar-pa-fragor-om-mogligt-och.htm). 

Mug

Mug i wrap-hø (foto: www.ensilagenytt.se)

Jeg har blevet meget klogere på mug i mit wraphø, håber også at dette indlæg har gjort dig lidt klogere :). 

// Madeleine

 

Efterlad en kommentar