Min hest har mavesår

Din hest har mavesår!

Det er en besked som flere og flere hesteejere får fra deres dyrelæge. Og nu er det sket for mig ☹.

hest med mavesår

Mavesår er noget rigtigt træls, for man kan ikke kan se det udenpå hesten. Sådan så min hest ud med mavesår. 

HVORDAN er det sket?

Det er det spørgsmål jeg stiller mig om og om igen. Jeg kan ikke lade være med at bearbejde mig selv. For det må jo være noget jeg har gjort forkert.

MEN jeg er enormt pedantisk når det kommer til hvordan min hest bliver passet. Den bliver passet efter alle kunstens regler med hø i små portioner døgnet rundt, daglig på fold i mange timer, grovfoder af god kvalitet komplementeret med vitaminer, mineraler og lidt kraftfoder for bedre energiniveau. Hun synes heller ikke til at have et særligt stresset liv her ude på landet. Hun får daglig varieret motion som skiftes mellem tur i skov og marker med arbejde på ridebanen. En gang imellem tager vi til springstævner.

ALLIGEVEL har hun nu blevet diagnosticeret med mavesår!

Hendes mavesår sidder i det som kaldes for den røde del. Det er i den nederste del av mavesækken hvor mavesyre findes og bliver produceret. Mavesåret(en) sidder lige ved indgangen til tarmen. Dyrlægen sagte at det var slemt, nogle ret dybe sår, tæt på blødende! Uha, hvor må det gøre ondt, stakkes hest. Den såkaldte hvide del var fin. Der var det ikke tegn på mavesår.

Mavesår i rød del indgang tarm_lille

Dette er min hests mavesår, lige ved indgangen til tarmen.

Symptomer på mavesår hos hest

Når man har en hest med mavesår, tror jeg at man ikke altid er klar over de signaler som hesten sender. Det var jeg hvert fald ikke selv. Nu i efterhånd kan jeg godt se mange flere symptomer end det som fik mig til at opsøge dyrlægen for at undersøge problemet.

I efterhånd vil jeg sige at jeg nok kan koble mavesåret sammen med:

  • Sur og lidt protest når sadel bliver lagt på og gjorden spændt inde i stalden.
  • Nogle dage ville hun ikke komme til mig på folden.
  • Første dag til et 3-dages stævne gik det rigtigt godt, anden dag begyndte hun at stoppe, tredje dag stoppede hun allerede ved første forhindring (dette er en hest som normalt ikke stopper).
  • Tungen hængende ud i venstre side ved dressur træning
  • Overdrevet gaben når hun stod i sin boks, om morgen og om aften.

 I næste blogopslag vil jeg skrive om hvordan jeg har valgt at fodre min mavesårshest, hvad jeg tror er grunden til mavesåret og hvordan det gik til återbesøg hos dyrlægen. 

Følg med i bloggen ved at følge STALDinspiration.dk på Facebook:

Har du haft hest med mavesår. Fortæl gerne om din oplevelse i kommentaren :)

Ha det godt!

Madeleine

Efterlad en kommentar