Hvorfor lave en hø analyse? Fordele og hvad den bruges til

En hø analyse giver dig svar på om høet er egnet netop din hest

Snart skal hestene ind fra græsfolden og en lang vinter venter med en kost baseret på grov- og fuldfoder. På hestens fuld-/ kraftfoder står der altid en god indholdsfortegnelse og information omkring fordringsmængde og hvad type hest fuldfoderet lemper sig bedst til. Denne type af information mangler dog altid ved køb af grovfoder dvs. hø eller wrap.

Hvorfor lave en hø analyse?

Hvis man tænker over det så er det lidt mærkeligt at ikke flere laver en analyse på det grovfoder som hesten spiser. For grovfoder dvs. hø eller wrap er jo det hesten spiser mest af. Er det fordi at det er dyrt? Besværligt? Eller at man føler at analysen er svær at forstå? Med dette indlæg og det næstkommende ønsker jeg at vise at det hverken behøver at være noget af delene.

Grunden til at lave en analyse af sit wrap eller hø, er at få information om hvor meget tørstof, energi, protein, sukker, og mineraler hesten indtager daglig gennem grovfoderet. Hvorefter man kan justere fuldfoder mængden derefter og evt. komplettere med vitaminer og mineraler om dette mangler. Naturligvis skal også type af hest, arbejdsniveau og energibehov tages med i denne beregning.

Mange heste er for tykke

En hest har det bedst af at blive motioneret på en eller anden måde hver dag. Hvis det bliver for lidt motion i kombination med et for næringsrigt foder så opstår det problem for hesten, den bliver for tyk. Med en tyk hest følger det ofte alvorlige konsekvenser hvis man ikke passer på, skader i leder og ben, forfangenhed og andre følgesygdomme (www.hippson.se)

Ved at du laver en analyse på dit grovfoder eller spørger efter en der hvor du køber dit hø, gør at du bedre kan tage stilling til om det er et godt grovfoder til hesten. Du kan også bedre beregne hvor meget hesten skal have af høet.  Det kan være så at netop det hø du påtænker bruge til din hest måske ikke passer. Måske skal du vælge en helt andet slags f.eks. med mindre energiniveau. Det er faktisk lige så vigtigt at vælge grovfoder som at vælge fuldfoder, idet at grovfoder fylder den største del af hestens daglige indtag.

Hvor meget grovfoder (hø eller wrap) skal min hest have?

Dyrlæge og agronomer har nogle mængder de går efter når de anbefaler foder til heste. Disse skal naturligvis tages i betragtning til hvor gammel hesten er, hvor meget den bliver motioneret, rase, dens huld m.m. Men man kan se disse anbefalede mængder som en vejledning. En voksen og rask hest skal minimum få 1 kg tørsubstans grovfoder per 100 kg hest.

Fordele med en hø analyse

 1. Tørstof indhold i hø eller wrap

En hø analyse giver dig information om hvor meget tørstof det er i dit hø. 1 kg tørt hø er nemlig IKKE lige med 1 kg ”våd” wrap.

Wrap indeholder mere vand end hø og hvor meget grovfoder din hest skal have i kg kommer an på indhold (energi, protein etc.) men og hvor stor del vand det er i grovfoderet. Desto mere ”våd” wrap – desto MERE skal hesten have at spise.

Eksempel 1. Hø med 84% tørsubstans (www.hastsverige.se):

Din hest vejer:

600 kg

Hø tørsubstans (hvor tørt høet er):

 84%

Udregning:

6/0,84= 7,14

Din hest har brug for minimum

7,14 kg hø/døgn. Dvs. ca. 7,5 kg

 

Eksempel 2. Wrap med 68% tørsubstans

Din hest vejer:

600 kg

Wrap tørsubstans (hvor tørt wrapen er):

68%

Udregning:

6/0,68=8,82

Din hest har brug for minimum

8,82 kg wrap/døgn dvs. ca 9kg

 

En del hestes mave og tarmsystem reagerer på wrap og de får løs afføring. Grunden kan være at wrapen de får er for nem at fordøje og hesten har brug for mere fibre som den får fra hø og halm som har højre tørstof indhold (www.hippson.se_1). Analysen giver dig information om mængden tørsubstans, og du kan således afgøre om det er et foder som vil være passende for din hest.  

 1. Indhold af energi

Energiniveauet fortæller hvor meget kulhydrater og fedt som grovfoderet indeholder. En skovturshest eller nøjsom hest skal have LAVERE energiindhold i sit hø, end en hårdt arbejdende, drægtig eller tynd hest.

 1. Indhold af protein

Analysen opgiver høets indhold af råprotein, derimod er det ikke alt råprotein som hesten kan optage. Derfor regnes det om til fordøjelig råprotein i analysen. Protein er vigtigt for hesten da det bruges af kroppen, bland andet til at opbygge muskler.

 1. Indhold af Fiber

Mængde fiber opgives som NDF i analysen hvilket står for Neutral Detergent Fiber. Et lavt niveau af fiber gør at hesten spiser det for hurtigt og ikke får det tyggemodstand den har brug for. Et for højt niveau gør at hesten hurtigt bliver mæt og dermed ikke får tilstrækkeligt mængde hø i sig (www.hastsverige.se).

 1. Indhold af sukker (fruktan)

Sukkerindhold i analysen oplyses som med og uden fruktan. Heste som er friske og normaler klarer hø med relativt højt sukkerindhold. Det har også vist sig at sukker har positive effekter på heste der præsterer på høj niveau (www.grovfoder.se). Derimod skal man til heste som er insulinresistente, været forfanget eller har Cushing syndrom, vælge et grovfoder som har mindre end 10% (100 g. per kg tørsubstans) indhold af sukker (www.pc-horse.com).

 1. Indhold af mineraler

I en analyse kan du få svar på hvor høj niveauet er af: Kalcium (Ca), fosfor (P), magnesium (Mg), kalium (K), natrium (Na), jern (Fe), mangan (Mn), kobber (Cu) Zink (Zn), kobolt (Co), selen (Se) og jod (I). Disse er alle vigtige for hesten. Kalcium og fosfor er meget vigtige komponenter for hestens skelet. Disse skal være i god forhold til hinanden og man bruger noget som heder forholdet mellem Ca/P. Det skal altid være mere Kalcium (Ca) end fosfor (P) i hestens foderplan for at forhindre at hestens skelet bliver kalket ud. Kvoten Ca/P skal altid være minimum 1,1 i foderplanen (www.hastsverige.se). Det er vigtigt at hestens behov af kalcium- fosfor og magnesium ikke underskrides under længere perioder.

Hvor kan du få lavet en hø analyse?

Priser for at lave en hø analyse svinger, men det jeg har kommet frem til er at det er meget billigere at få lavet den i udlandet. Denne gang har jeg valgt at bruge OfotLab i Norge.

Her kan man lave en hø analyse eksklusive mineraler 

Eller en analyse inkl. mineraler, det er som sagt en god ide at finde ud af om din hest får de mineraler den har brug for fra høet eller om du er nød til at give det som tilskud. 

OfotLab skal have 100 g af høet, klippet i stykker og sendt i en lufttæt plasticpose.

Du finder mere information her: www.ofotlab.no

Hvordan laver man en prøve til en hø analyse?

Det er nemt at lave en prøve. Desto flere stikprøver du kan tage fra en hø produktion desto mere retvisende bliver analysesvaret. Men hvis man ikke har tilgang til høet ude på marken så må man gøre det næst bedste, at tage stikprøver fra forskellige balle (fra samme slet). Minimum tre balle er nødvendigt for at få et retvisende billede.

prøve til hø analyse

Jeg har taget prøver ude fra marken, lige før høet blev presset til baller. Jeg gik skråt igennem marken og tog prøver fra forskellige rækker med hø. Tog fra toppen og bunden af rækkerne. Derefter:

 • Put det i en plastikpose
 • Væg det på en køkkenvægt (det er brug for 100 g hø)
 • Klip det i stykker ca. 2 cm
 • Sug så meget luft ud som muligt
 • Luk plastikposen
 • Send det med posten, Porto til Norge inkl. et boble kuvert koster 65 kr.hø analyse pakke

Meget nemt at sende en hø prøve. 

Nu er det bare at vente på svar. 

I næste indlæg kommer jeg at gå igennem svaret og hvordan man tolker et analysesvar. 

// ha det godt // Madeleine

Efterlad en kommentar