Hø-analyse – ved du hvad din hest spiser

Grovfoderanalyse

Grovfoder (dvs. hø og wrap) analyser gøres alt for lidt blandt os hestefolk i Danmark. Og det er jo lidt mærkeligt for vi bruger masse penge på hø og wrap til heste. Det er faktisk en af de største udgifterne i min stald med fem heste. Men hvad får vi for vores penge? det ved vi tit ikke noget om. Man kan faktisk være så uheldig at man køber hø som har en rigtigt dårlig foderværdi og betaler mange penge for det. 

Hø-analyse i Danmark, England eller Sverige

Det er godt at man som heste ejere kan blive klogere. I år har jeg besluttet mig for at lave en foderanalyse på det wrap jeg køber. Når man begynder at sætte sig lidt ind i det, kan jeg godt forstå hvorfor det er mange der ikke får lavet en analyse på deres grovfoder. Her i Danmark er det dyrt. Priser jeg har fundet ligger på mellem 1.250 kr. og 2.500 kr. og måske skal man have lavet mere end en analyse per år hvis man skifter leverandør af grovfoder. Jeg begyndte derfor at se mig lidt om til andre lande. Blev anbefalet Dodson and Horrell i England, og deres svar på analysen ser meget brugervenlig ud. Dog syntes jeg det er lidt svært at overskue hvilken analyse man skal bestille. Derfor søgte jeg mig til Sverige, her fandt jeg noget som heder Agrilab som jeg regner med at jeg skal bruge. 

 

Høanalyse

Pris på hø-analyse

Pris på grovfoderanalyse i Sverige er 500 SEK. +porto. Så får man et analysesvar inkl. mineraler i høet. Læste også på et forum at de anbefalet at også spørge om kemisk analyse af proteinet. Agrilab skal have 300 g. blandet hø/wrap fra 3 balle. Svar kan man få enten med post eller e-mail. Jeg går ud fra at det er billigere hvis man beder dem sende svaret med e-mail. 

Kraftfoder og tilskud

Idag får mine heste Marstall havrefri , Marstall Force mineraler, opbløde roepiller, og min springhest får Hoofmaker, som er et tilskud til hove. Det indeholder bland andet biotin og MSM. Hun har som jeg har fortalt tidligere dårlig hov- kvalitet og derfor prøver jeg med at se om tilskud kan hjælpe. Derfor syntes jeg også at det skal blive meget spænende at se hvad analysen siger om wrappens indehold af energi, næring, mineraler og vitaminer. Om hestene får nok af det de har brug for, eller om der er noget der skal tilføjes udover det jeg giver dem idag. Måske får de for meget af noget. Marstall havrefri (Haferfrei) indeholder ekstra meget vitaminer og mineraler, men jeg giver også mine heste Marstall Force, netop fordi jeg ikke ved hvad wrappen indeholder. Nu håber jeg at få svar på det. Imorgen sender jeg prøven ind, fortsættelse følger……. 

Ha det godt! // Madeleine

 

Efterlad en kommentar