Forfangen hest – risiko – årsager og symptom

Forfangen hest – hvad er årsagen og symptomer 

Forfangen hest, hvert forår samme skræk, bare det ikke sker!

Jeg har stor respekt for forfangenhed da jeg ved hvor forfærdiget ondt det gør på en hest. Det tager også lang tid for hesten at komme sig efter en sådan sygdom, om den kommer sig…..Som staldejere føler jeg et stort ansvar og er derfor meget påpasselig når hestene skal lukkes på græs.

Hvert år er det de samme, græsset bliver dejligt grønt og fuglene kvidrer. Hestene står der ved hegnet i vinterfolden og kikker ind på det grønne græs, åh så dejligt! De er desværre ikke selv klar over at det kan gå galt hvis de ikke passer på med at spise for meget for hurtigt. Derfor må vi mennesker gøre det for dem.

forfangen hest på græs

Her ser I min hest Lucca, hun er i fuld gang med at indtage græs. Det bliver spist en del kg i løbet af en time. 

Årsager til forfangen hest

Det er dog ikke kun græs der forsager forfangenhed. Forskerne har ikke helt kommet frem til hvad som er den præcise årsagen, dog har de kommet frem til at det kan være flere forskellige årsager. En hest som tidligere har været forfanget har større risiko for at få sygdommen igen.

Græs kan være er en årsag, pludseligt foderskift en anden, og nogle specielle fodermiddel som hesten måske er følsom overfor. Men det kan også være hestens mag-og tarm system der spiller en rolle om den f.eks. er angreben af parasitter og ikke fået sin ormekur. Nogle bestemte mediciner kan også være udløsende faktor for forfangenhed, og om hesten er fed og/eller inaktiv (www.hippson.se). Ydermere har man også fundet at overbelastning af hovene, livmoderbetændelse i forbindelse med foling og stofskiftesygdomme kan relateres til forfangenhed (www.hestepraksis.com/forfangenhed).

Hvor stor er risikoen for at en hest bliver forfanget

I Sverige hvor der lever ca. 360.000 heste (www.jordbruksverket.se) har forsikringsselskaber registreret at ca. 15 heste bliver forfanget hver dag, og ca. 2 heste bliver aflivet pga. dette (står ikke over hvor lang en periode). Hopper ser ud til at have større tilbøjelighed til at blive forfanget. Man ved ikke hvorfor dette er tilfældet (www.hippson.se). 15 heste hver dag, det syntes jeg er mange! Jeg har ikke kunnet finde nogen registrering af antal heste der bliver forfanget i Danmark.

Hvad siger videnskaben om forfangenhed

Forskere har prøvet at fremtvinge forfangenhed i eksperiment og kommet frem til at f.eks. hvedemel kan gøre en hest forfanget. Jeg var klar over at brød ikke var godt at give min hest, men at den lige frem kunne blive forfanget af det var jeg ikke klar over. Forskerne har også fundet frem til at store mængder med sukker som kommer ud i grov tarmen har en relation til forfangenhed.

Foderskift og sukker er således ting som man skal være forsigtig med. Høj sukkerhalt er der særligt i græsset tidligt om foråret, tidligt om morgenen når det har været koldt om natten. Græsset indeholder også mere fruktan (sukker) når det er lav højde, og når man har slået græsset (www.brogaarden.eu).

Symptomer på forfangenhed

Tidlige tegn på forfangenhed er højre puls ved koden, feber, og højre temperatur i hestens hove. Hesten vil ikke lægge vægt på forskellige ben (www.hippocampus.slu.se). Kontakte altid veterinær hvis du mistænker at hesten har blevet forfanget.  

Hvad kan man gøre for at modvirke forfangenhed

Lad ikke din hest blive tyk, og husk at motionere den, var forsigtigt med foderskift, særligt når den går fra vinterfoder til græs. Da dette ser ud til at være en af de store bidragende faktorer til forfangenhed hos heste i Danmark (www.brogaarden.eu) Jeg bruger en indgræssningsstrategi som jeg syntes fungerer (se tabel). Dog har jeg i år været ekstra påpasselig da foråret har været koldt og græsset vokset kraftig i perioder.

 

 Dag 1-2

 Dag 3-5

 Dag 6-7

 Dag 8-9

 Dag 10-12

 Dag 12-14

 > dag 14

Start langsomt op med en 10-15 min. græsning

Du kan nu øge tiden til 30-45 min

Din hest kan nu komme på græs ca. 1 time

Du kan øge tiden til 2-3 timer dagligt

Tiden på græs kan øges op til 6 timer

Din hest kan nu sættes op til at gå 8-10 timer på græs

Din hest burde nu være i stand til at kunne få fuld tid på græs

   Kilde: Brogaarden.eu

Vår hesteflok består pt. af 2 ponys og 2 store heste, det bliver taget hensyn til ponyerne da de er meget glade for græs og lidt til den runde side. Min datters pony går med mundkurv for at mindske indtag af græsset. Hvilket fungerer rigtigt godt. Sidste sommer var hun i bedre (tynder) form end om vinteren, hvilket viser mundkurvens effekt. Vil dog også sige at vi er relativt gode til at motionere hende.

 

Passe godt på din hest i sommer og husk at snakke med din dyrlæge hvis du er i tvivl, han/hun kan råde dig til hvordan du passer bedst på din hest.

Har du haft en hest som været forfangen? Hvis ja, hvad var årsagen?

 

//Ha det godt//Madeleine

 

2 kommentarer

 1. Eva Holt den maj 26, 2017 kl. 7:54 am

  Har lige været til fordrag på Heste klinikken, Næstved
  Hvor ny forskning siger at der er mindst fruktan i græsset om natten og tidlig morgen
  Og mest sidst på eftermiddagen
  Måske det var værd at undersøge

  • staldinspiratiob den juni 26, 2017 kl. 4:04 pm

   Hej Eva,
   Tak for informationen, interessant at de melder ud noget andet end det man læser om i undersøgelser omkring dette. Jeg vil undersøge dette nærmere. Det har helt sikkert en forklaring. Tak for din kommentar, glad for at du gjorde mig opmærksom på det :).
   Mvh, Madeleine

Efterlad en kommentar