Årsag til mavesår og foder til mavesårshest

Jeg har virkelige gået og tænkt over hvad som kan være årsagen til min hests mavesår. Mavesåret er diagnosticeret til den røde del, hvilket ikke anses som direkte relateret til fodring men mere påvirkes af stress. Men jeg syntes ikke at hun lever et særligt stresset liv, som ledere i en flok på 4 hopper. I en lille stald ude på landet. 

mavesårhest hest med mavesår foder til mavesår (2)

Min hest med mavesår, på fold i sommer


Smertestillende medicin kan give mavesår

Jeg er den type af person der elsker at lære mig nye ting. Jeg er ikke bleg for at læse forsknings artikler og information når jeg står indfør et problem. Jeg vil gerne finde svar. Så jeg gik straks i gang med at prøve på at finde årsagen til dette mavesår. Jeg kunne ikke få det at hænge sammen med at hun skulle have fået det af stress, hvilket er noget som det er skrevet meget om som årsag til mavesår i den røde del.

Min hest fik for et år siden en kraftig spark på folden hvilket resulterede i et 3 cm dybt hul i hendes skuldre. Hun fik smertestillende i en længere periode og antibiotika. I nogle videnskablige artikler finder jeg at forskere har fundet et sammenhæng mellem smertestillende medicin og mavesår. Smertestillende medicin kan være med til at produktionen af det beskydende slim i den røde del mindsker. Jeg kan slevføjelig ikke være sikker på at det er dette som har givet min hest mavesår. Men det giver mening hvis det nu er tilfældet i praktikken. Dette trauma som skaden sandsynligvis givet hesten, kan også have stresset hende. Under flere måneder var hun ikke den leder hoppe som hun plejer, og skulle indfinde sig i at være en skadet individ i flokken.

Behandling af mavesår

Min hest kom i 4 ugers behandling med Equinor hvor hun efterfølgende skal tilbage for gastroskopi kontrol.

Medicinering til mavesårhest:  

  • 1 pasta Equinor (receptbelagt mavesårs medicin) per dag,  ½ time før morgenfodring

Hun får lov at hvile, dvs. kun gå på fold og en skridttur i skoven en gang imellem.

Foder til mavesårhest:

Det er virkelig mange forskellige anbefalinger om hvordan man skal fodre en hest med mavesår. Min dyrlæge anbefaler at hun får hø ab libitum og kraftfoder med lav stivelse og sukker indhold. Opbløde roepiller og hø ½ time før ridning.

Jeg vælger at fodre min hest med mavesår sådan:

  • Hø 4 ggr /dag ink. hø og halm på fold (har ikke mulighed for at give det ab libitum).
  • Marstall Vito (stivelse 3,8% sukker 6,5%) morgen og aften ca. 400g
  • Marstall Basis Lucern ½ kg morgen og aften
  • 1 portion ProEquo – gode tarmbakterier morgen og aften
  • 0,3 kg opbløde roepiller fordelt på morgen/før ridning og aften fodring.

Jeg ved at mange ikke anbefaler halm og lucerne til heste med mavesår. Men i min logik er det bedre at de har lidt halm at spise på end ikke noget som helst. Det er også kommet forsknings resultat fra en undersøgelse i Sverige der viser at fodring med halm ikke giver mavesår, så længe hesten også får hø. Marstalls Basis lucerne har bløde strå og giver fibre til maven, så det vil jeg give min hest da hun skal have fibre og det protein som findes i Lucerne. 

ProEquo – gode bakterier til hestens mave og tarm.

ProEquo er et tilskud som indeholder 80 milliarder gode tarmbakterier i kun en portion. Jeg tænker at når hestens har et mavesår så behøver immunesystemet et boost. Immunesystemet sidder i hestens tarme og når hesten er syg så er det tit fordi at de gode bakterier er i underskud. De dårlige bakterier kan således forøge sig og trives når der ikke er noget der bekæmper dem. Når hesten har mavesår er det også sandsynlighed for at fordrøjelysesystemet er i ubalance. Der skal gode bakterier til for at rette op på denne ubalance.  Jeg syntes derfor at det giver mening at give hende gode tarmbakterier.

 Her kan du læse mere om ProEquoproequo_2017__009

Her kan du læse om mavesår og smertestillende
Her kan du læse om almindelige årsager til mavesår 

Her kan du læse om fodring med halm og mavesår. 

Du kan læse det første opslag om mavesåret hos min hest her

I næste blogopslag fortæller jeg om hvordan det gik til når vi besøger dyrlægen igen og for lavet en ny gastroskopi undersøgelse. 

Har din hest mavesår? Har den også fået smertestillende medicin. Skriv gerne om dine erfaringer i kommentaren. 

Ha det godt så længe!

//Madeleine

 

Efterlad en kommentar